Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι αναρίθμητα. Ανάμεσα σε αυτά και ίσως ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της είναι η πρόληψη ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων. Εκτός όμως, από την πρόληψη έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει και στη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.
Η άσκηση θεωρείται ένα “φυσικό φάρμακο”, για αυτό και τα τελευταία χρόνια συνταγογραφείται από ειδικούς που ανάλογα με την πάθηση του κάθε ατόμου ορίζουν το είδος της άσκησης, την έντασή της, αλλά και τη διάρκεια της.
Οι πλέον ειδικοί για τη συνταγογράφηση ενός προγράμματος ασκήσεων σε ασθενείς είναι οι φυσικοθεραπευτές, καθώς έχουν τις γνώσεις και την επιστημονική βάση που χρειάζεται και μπορούν να δώσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με την πάθηση, τον ασθενή και την κλινική του εικόνα.
“Οι φυσικοθεραπευτές είναι ειδικοί στην κίνηση και στην άσκηση και έχουν μια εις βάθος γνώση για τους παράγοντες κινδύνου, τις επιπτώσεις τους και την παθολογία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων” ανέφερε η Dr Marylin Moffat, καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT), που ως όραμα είχε την κοινή πορεία της φυσικοθεραπείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η διαφορά της θεραπευτικής άσκησης με την φυσική δραστηριότητα που θα έκανε κάποιος έγκειται στον σκοπό.
“Η άσκηση είναι μια φυσική δραστηριότητα που είναι προγραμματισμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη με σκοπό τη ρύθμιση γενικών λειτουργιών του σώματος.
Η θεραπευτική άσκηση όπως ορίζεται από τον Οδηγό της Πρακτικής των Φυσικοθεραπευτών είναι μια συστηματική πρακτική ή εκτέλεση προγραμματισμένων φυσικών κινήσεων και δραστηριοτήτων που έχουν σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα στον ασθενή να αποκαταστήσει ή να αποτρέψει τις βλάβες του σώματος, να βελτιώσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του και να τον βοηθήσει να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η θεραπευτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση ή ασκήσεις για αύξηση της αντοχής και της ευκινησίας, αναπνευστικές ασκήσεις, ασκήσεις νευρομυϊκού συντονισμού, αναπτυξιακές δραστηριότητες, διατατικές ασκήσεις, ασκήσεις νευροκινητικής ανάπτυξης, νευρομυϊκή επανεκπαίδευση, γνωσιακή-αντιληπτική άσκηση και ασκήσεις χαλάρωσης.
“Ανάλογα με το εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα συνταγογραφηθεί, οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της πυκνότητας των οστών, στη βελτίωση της αναπνοής, στην ενίσχυση ή τη διατήρηση της σωματικής απόδοσης, στην αύξηση της αντοχής και της μυϊκής δύναμης, στην ενίσχυση του ορθοστατικού ελέγχου και της αισθητηριακής επεξεργασίας, στην αποτροπή ή αποκατάσταση βλαβών στη δομή και λειτουργία του σώματος, στη βελτίωση της υγείας, της ευεξίας και της φυσικής κατάστασης και στη μείωση των επιπλοκών, του πόνου και του οιδήματος”.
Πηγη: psf.org.gr
Add a Comment